20. maj 2022

Taranto, Grottaglie

 Taranto imenujejo tudi mesto dveh morij. Lahko bi našteli celo tri, saj sta poleg velike zunanjega še dve notranji manjši morji. Le ozek nasip z eno cesto pelje s celine na prvi otoček in na enak način prideš naprej na drugega. Temu ustrezna je tudi gneča na cesti in le počasi sva se pricijazila na najmanjši otoček, na katerem se stiska celotno staro mestno jedro. Lahko bi rekli, da je še veliko izzivov v tem delu, po domače pa, da je zelo zapuščeno in zanemarjeno. Kmalu na začetku je v stari palači, morda samostanu, kolikor se je dalo videti od vhoda, univerza.  Do tja sva se po ozkih ulicah gnetla z razigrano mladino, od tam naprej pa je na trenutke zgledalo skoraj malo zastrašujoče hladno, umazano in temačno sredi belega dne. K avtu sva se raje vrnila po cesti ob obali "velikega morja". 

Pot sva nadaljevala do mesta Grottaglie, ki se imenuje "mesto keramike". Parkirala sva okrog poldne, sonce je žgalo. Nekaj trgovinic s keramiko je še imelo odprta vrata, nič posebnega ni bilo videti, drugače pa je bilo kot navadno ob tej uri vse zapuščeno. V prijetnem senčnem lokalu sva počivala ob mrzlem pivu. Lahko pa rečem, da so ljudje tukaj izredno prijazni in pripravljeni pomagati. Ko sva spraševala za pot, so nama vsakokrat z veliko vnemo razlagali, kod naj greva, ena od njih naju je celo spremila kos poti, čeprav je šla sprva v nasprotno ssmer. Nama mesto ne bo ostalo v spominu po keramiki, bolj po utrujajočih poteh po žgočem soncu. Prek 30 stopinj je bilo danes.

Ko sva okrog dveh po nekih stranskih poteh končno prispela v B&B Lu Pulummaru v Palmariggi, sva bila prijetno presenečena. Apartma, pravzaprav hišica z vrtom, zgleda super, prostor je tudi za viseči mreži. Lastnik je izredno zgovoren in prijazen. Mestece je majhno, Šla sva na kavo v menda edini lokal, ki ga imajo, proti večeru pa se je odprla tudi manjša trgovina, kjer sva lahko nabavila nekaj živil. Prav nič nama ne manjka tukaj.

Taranto

Taranto, sončna ura

Taranto, morska deklica

Taranto

Taranto

Grottaglie

Grottaglie

Grottaglie







Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

Ni komentarjev:

Objavite komentar

br
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...