22. september 2012

Vlaganje paprik



Lahko preživimo dolgo, mrzlo zimo brez kislih paprik? Seveda!
Toda. Ko se začne sezona suhih klobas, dobre domače salame, prekajene slanine in ko se zardelih lic utrujeni vrnemo z zimskega pohoda ter si na dilci narežemo kar koli od prej naštetega, dodamo rezino rženega kruha in kozarec rdečega, takrat ... takrat gremo lahko v klet po kozarec doma vloženih kislih paprik in postavimo piko na i slastni malici. Če na to mislimo že danes.

Pri svojem prodajalcu zelenjave na tržnici sva kupila papriko, ki ji po domače rečemo paradajz paprika. Menda je pripotovala iz Makedonije. Je križanec med papriko in paradižnikom, plodovi so manjši, ploščati, a zelo mesnati.
Uporabim cele, le dobro jih je treba oprati in očistiti, še posebej okoli peclja, kjer je rada zasušena zemlja. Pecelj je treba prirezati ali pa v celoti odrezati, ker je navadno črn. Izrezati je treba tudi vse, kar je morebiti gnilega.

Za 22 kozarcev : 
10 kg paprik
3 l kisa za vlaganje
3 l vode
3 žlice soli
3 žlice sladkorja
3 dl olja. 
To je res zelo preprost recept. Vse je na tri. Da si lažje zapomnimo. Če nimate radi zelo kislih paprik, lahko prilijete še dodaten liter vode.

Vodo, kis, sol, sladkor in olje zavremo v velikem loncu, nato vanj stresemo paprike, ki bodo takoj priplavale na vrh. Vzamemo dolgo kuhalnico in jih občasno potunkamo. Vrejo naj 10-15 minut, nato jih s cedilko poberemo ven in damo v isto tekočino kuhat naslednjo serijo. Paprike se medtem v cedilu odcejajo in malo ohlajajo.
Kozarce operemo z vročo vodo, najlažje v pomivalnem stroju.
V suhe kozarce nadevamo paprike in jih zalijemo s tekočino, v kateri so se kuhale. Na vrh damo palčko vinske trte (ali plastično mrežico ali leseno palčko), prilijemo tekočino do vrha kozarca in dobro zapremo. Vse to lahko delamo, ko se paprike nekoliko ohladijo. Ni treba, da se poparimo.
Na vsak kozarec damo nalepko z letnico (lahko dodamo še kakšen podatek, če se nam ljubi pisati). Količina zadostuje za 22 litrskih kozarcev.

Namig: lahko se zgodi, da bo med paprikami kakšna pekoča. Ta lahko naredi vraga in pol, ker bodo pekoče tudi vse "sostanovalke" v kozarcu. Nič zato. Malo pestrosti ne škodi, ali ne?


Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

3 komentarji:

  1. Mmmljaca! Komaj čakam dolge mrzle zimske dni in sprehode po mrazu. Še bolj se pa veselim suhih klobas in kislih paprik. Se zna zgoditi, da bo kakšen od dvaindvajsetih kozarcev odromal v shrambo na drugem koncu mesta.

    OdgovoriIzbriši
  2. tako je tak je vkuhavala tudi moja mamca pa je blo vse kot mora. tak delam tudi jaz pa ni bilo pripomb.ha ha pa jih imam tudi jaz prek 60

    OdgovoriIzbriši
  3. Tudi jaz tako vlagam,super. Pa dober tek.lp

    OdgovoriIzbriši

br
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...