16. september 2015

Ohridsko jezero

Ohridsko jezero


Če se dan začne z enim dolgim plavanjem v kristalno čiste, jezeru, se tudi vročino čez dan lažje prenaša. Vse to je bilo danes, najprej jutranje plavanje v Ohridskem jezeru v Trpejči (to je pa res kraj, vreden obiska), nato pa vročina v Ohridu. Ob obali imajo speljan lesen mostovž okrog ovinka do lepe plaže z ležalniki in kafiči pod strmo skalo. Na koncu se vzpneš do samostana sv. Janeza Krstnika oz. sv. Kleo-ta, kot mu pravijo tukaj. Stoji na enkratnem mestu na rtu, spodaj jezero, zgoraj pa čisti mir (kadar ni turistov). Turistov je zdaj bolj malo, ne predstavljam si, kakšna situacija je tukaj poleti.
Od sv. Kleota kaže puščica navkreber do sv. Klimenta. Ko že skoraj prideš do cerkve, je ograjeno velikansko gradbišče z nedokončanimi objekti in arheološkimi izkopavanji. Izgleda kot hotel, a menda bo to nova teološka fakulteta. Na recepciji (vstopnina 100 denarjev) naju je receptor vprašal, če nama lahko računa kao za naše domače. Seveda. Tako sva plačala samo pol cene. Cerkev je že povsem obnovljena, medtem ko je za ostale objekte rok 2018. Res so ta glavni, če jim bo uspelo vse narediti v roku.
Na Ohridu so tudi ohridski biseri, delajo jih iz ribjih lusk iz neke posebne ribe, pozabila sem, kako se ji reče. (Lahko pogledate na net, če vas zanima). Pred sto leti sta bili v mestu samo dve družini, ki sta se ukvarjali z izdelavo ohridskih biserov, zdaj jih je več deset. Poleg teh je bogata tudi ulična ponudba, kjer pa so biseri samo po imenu, bi rekla, sicer pa gre za ceneno plastiko.
Pot sva nadaljevala do Struge in malo naprej pristala v kampu Sun rise. Ko sva prišla, se je ravno začel foto sešn mladoporočencev. Prav smešno je bilo, ko je nevesta v dolgi beli obleki s krinolino drsala skozi kamp in s(m)o vsi hiteli na plažo, da smo jo tudi slikali. Kamp je sicer super, majhen, postrižena zelena travica, vse čisto, elektrika na parceli, cena 10€ za noč. Kampira nekaj nemških in nizozemskih avtodomov. Slaba stran je plaža oz. jezero, ki je tu zelo nizko, v vodi je trava, ni videti tako kristalno čisto kot nasproti v Trpejci. A kaj hočemo, vse ne more biti idealno. Zato pa je lastnik kampa nadprijazen, njegova hči pa nama je skuhala kosilo, ko sva lačna prispela sredi popoldneva. Ter ohladila steklenico makedonskega traminca za zvečer. Zvezd je prav zdaj za celo njivo, torej bo tudi jutri pripekalo. Super!!!
Ohrid
Dodaj napis
Ohrid
Ročni izdelovalec papirja
Sv. Kliment
Ohridsko jezero
Ohrid
Sv. Kleo

Kamp Sunrise





Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

1 komentar:

  1. Ah, ah! To so vzkliki lepote, če slučajno ne razumeš. Mi je ob branju prišlo na misel, da se znajdeta sredi vseh teh napisov v cirilici. Zdaj sem prvič ozavestila, kako fino je, da smo se v osnovni šoli učili teh črk! Nikoli si ne bi mislila, kako prav mi bo to še prišlo v življenju. Če boš delala ajvar (njami!) se priporočam za en mičken kozarček pekočega, da ga nesem prijateljici v Indijo Koromandijo. Pa čoln Pavle, ha, ha, res se zabavam... Vidva pa tudi in tako je vse na tem svetu spet prav. Vaju objemam, močno.
    Alenka

    OdgovoriIzbriši

br
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...