marelična marmelada avgust 2013 |
Tako je naneslo, da so nama ravno danes na tržnici v oči padle marelice po sprejemljivi ceni. Prodajalec je zvito pripomnil, da gredo h koncu, da ima samo še dve gajbici, skupaj 12 kilogramov, naj vzameva kar vse, jih da stalnim strankam po specialni ceni ... Pa sva res vse odpeljala domov.
gajbica marelic |
Pol celotne količine, kakih 5 kilogramov polovičk sem dala kuhat v posodo z ljudskim imenom picaponev, to je tista velika električna teflonska ponev, ki jo uporabljamo za vse mogoče (razen za pico). Odlično se je izkazala, čisto nič se ni prijelo dna.
Na pet kg marelic sem po eni uri kuhanja dodala kilogram želirnega sladkorja in počasi kuhala naprej. Vmes sem s paličnim mešalnikom malo porovarila po posodi, ker nekatere polovičke nikakor niso hotele razpasti.
Vmes sem kozarce in pokrovčke oprala v pomivalnem stroju. Občasno sem premešala nastajajočo marmelado, vmes pa sem na balkonu risala. Eno in drugo je bilo prav sproščujoče.
V vroče kozarčke sem naložila vročo marmelado, vse dobro zaprla z navojnimi pokrovčki in kozarčke pokrila z odejo, da se bo marmelada čisto počasi ohladila. Nato bo marelična ozimnica romala v hladno klet.
Drugo polovico marelic bom predelala jutri. Že danes bom polovičke marelic premešala s sladkorjem, naj se čez noč marinirajo (to finto sem prejle našla na spletu), morda bo marmelada tako še boljša.
Aja, še to. Marmelada je babičina, ker sem pač babica (čeprav se nikakor ne morem pohvaliti s strokovnim znanjem za kuhanje marmelad, no ja, saj preveč zahtevno opravilo to tudi ni).
Se pa dobro sliši babičina marelična marmelada, a ne? Pa dobra je tudi zares. All natural, saj piše na pokrovčku.
Ni komentarjev:
Objavite komentar