23. november 2013

Vietnam, Hanoi

Juha Po, radi jo imajo vsi


Zgodaj je bilo treba vstati, ker naju je ob 7h že čakal taxist, da naju je odpeljal na letališče, okrog poldne pa sva pristala v Hanoju. Nizka oblačnost ali megla bi bil pravi opis vremena. Pa sopara in malo čez 20 stopinj. Pred letališčem sva piskala avtobus, ki naju je odpeljal do mesta, kakšno uro daleč, za dva dolarja. Taxisti računajo za isto pot 15 dolarjev.  Malo sva se še sprehodila, ker je avtobus ustavil na nasprotni strani jezerca. Danes je sobota, videla sva veliko mladih parov, ki so se fotografirali ob jezeru. Zgledali so kot mladoporočenci, a ni bilo nikjer nobenih svatov. Mogoče je bila to kakšna generalka, vsak par je imel svojega fotografa, da jih je postavljal v razne poze. Pa sprehajalci so bili, družine z otroki, večinoma mladi ljudje, in slikarji so risali portrete. Luštno. Rezervirani hotel Splendid Junior sva našla v ozki ulički takoj za katedralo. Prvi vtis je bil dober, postelja pripravljena kot za mladoporočenca z brisačo na sredini,  zloženo v srce in okrašeno s cvetnimi lističi vrtnic. Res se jim da. Prijazna mlada receptorka je takoj privlekla na plan tudi ponudbe za izlete v Sapo in Halog Bay, a sva si vzela čas za premislek.
Po osvežitvi sva postala lačna, kar ni problem, hrane je dovolj na ulici, kjer se na vsakem koraku kaj kuha. Juha, na primer.  Z mesom ali samo z zelenjavo, res je dobra. Še kakšen čili za povrh, pečeee! Velika skleda za dolar in pol. Potem sva vstopila eno številnih turističnih agencij, prijazna agentka je svetovala podobne aranžmaje kot v hotelu, a za veliko nižjo ceno. Mogoče jutri poiščeva še kakšno, predvsem zaradi cene, ki so lahko zelo različne za isto stvar, kot je videti.
Danes je sobota in na eni daljših ulic so postavili nočno cestno tržnico, stojnice stojijo sredi ceste, po obeh straneh hodijo obiskovalci, vmes pa se vozijo še motoristi. Kaos. Na stojnicah pa ogromno razne krame, cunje, če lji, igrače, posode, ni da ni, tudi bele miške prodajajo, res ne vem, za kakšen namen. Mogoče za hrano domačih kač? Trgovina na drobno je v tej socialistični državi v razcvetu. Vse skupaj je bilo precej utrujajoče, vsako prečkanje ceste pa zaradi motoristov kot ruska ruleta, a se mi zdi, da sva se že prilagodila na ta cestni režim. Pa saj se moraš, gre za življenje ali smrt, brez pretiravanja.
Jutri pa naju čaka ena lagodna, mirna nedelja. Recimo.

Jezero Hoan Kiem v Hanoju

Foto seansa pred poroko




Vhod v Ngoc Son tempelj v Hanoju

V parku ob jezeru Hoan Kiem

Katedrala svetega Jožefa v Hanoju

Prisrčno postlana postelja



Ulična kuhinja

Umetelno olupljen in narezan ananas za pol dolarja














Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

Ni komentarjev:

Objavite komentar

br
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...