Pred vsakimi prazniki se zelo poveča zanimanje za nočno potico (sama drugačne sploh ne delam). Nazadnje sva jo za Božič delali skupaj s Katarino, najino veselo delo si lahko pogledate tukaj.
Za nočno potico že leta uporabljam ta recept:
testo
70 dag moke
kocka kvasa (ali vrečka suhega kvasa)
15 dag masla
15 dag sladkorja
4 rumenjaki
2,5 dl mleka (približno)
ščepec soli
nadev
70 dag orehov
15 dag sladkorja
2 dl vrelega mleka
2 dl sladke smetane
žlica medu
limonova lupinica
malo ruma
Moko solimo, stresemo v posodo, na sredo naredimo jamico, v katero nadrobimo kvas in prilijemo malo mleka. Ko se naredijo mehurčki, dodamo sladkor in stopljeno maslo ter rumenjake. Vmesimo testo ter prilivamo mlačno mleko. Mesimo dolgo, da postane testo voljno in se ne prijema rok. Vse to veliko hitreje naredimo strojno (multipraktik)
Za nadev mlete orehe potresemo s sladkorjem, dodamo med, lim. lupinico, rum in prilijemo vrelo mleko ter premešamo. Dodamo sladko smetano in pazimo, da je nadev ravno prav gost. Na koncu vmešamo beljakov sneg.
Testa nič ne vzhajamo, pač pa takoj tanko razvaljamo in namažemo. Tesno ga zvijemo in damo v namazan pekač (lahko v več manjših). Pokrijemo s krpo in odnesemo na hladen prostor ali pustimo na kuhinjskem pultu.
Gremo spat. (To je nočna potica!)
Zjutraj prižgemo pečico na 170 stopinj, testo odkrijemo, premažemo z rumenjakom, pečemo eno uro ali malo več.
Zelo pomembno dodatno navodilo naše Katarine: " Z brez osmeha ni ospeha!"
Upam, da mi bo pomagala tudi pri peki velikonočne potice. Tako bo smeha veliko in uspeh zagotovljen.
Za nočno potico že leta uporabljam ta recept:
testo
70 dag moke
kocka kvasa (ali vrečka suhega kvasa)
15 dag masla
15 dag sladkorja
4 rumenjaki
2,5 dl mleka (približno)
ščepec soli
nadev
70 dag orehov
15 dag sladkorja
2 dl vrelega mleka
2 dl sladke smetane
žlica medu
limonova lupinica
malo ruma
Moko solimo, stresemo v posodo, na sredo naredimo jamico, v katero nadrobimo kvas in prilijemo malo mleka. Ko se naredijo mehurčki, dodamo sladkor in stopljeno maslo ter rumenjake. Vmesimo testo ter prilivamo mlačno mleko. Mesimo dolgo, da postane testo voljno in se ne prijema rok. Vse to veliko hitreje naredimo strojno (multipraktik)
Za nadev mlete orehe potresemo s sladkorjem, dodamo med, lim. lupinico, rum in prilijemo vrelo mleko ter premešamo. Dodamo sladko smetano in pazimo, da je nadev ravno prav gost. Na koncu vmešamo beljakov sneg.
Testa nič ne vzhajamo, pač pa takoj tanko razvaljamo in namažemo. Tesno ga zvijemo in damo v namazan pekač (lahko v več manjših). Pokrijemo s krpo in odnesemo na hladen prostor ali pustimo na kuhinjskem pultu.
Gremo spat. (To je nočna potica!)
Zjutraj prižgemo pečico na 170 stopinj, testo odkrijemo, premažemo z rumenjakom, pečemo eno uro ali malo več.
Zelo pomembno dodatno navodilo naše Katarine: " Z brez osmeha ni ospeha!"
Upam, da mi bo pomagala tudi pri peki velikonočne potice. Tako bo smeha veliko in uspeh zagotovljen.