16. avgust 2012

Tamburanje va Kostele


Tradicionalna etno prireditev v eni najmanjših slovenskih občin Kostel na dan velikega šmarna (15. avgust, Marijino vnebovzetje) je dobra priložnost za zabavo domačinov (igre brez meja) pa tudi drugi pridejo na svoj račun. Prvi dan smo uživali na večernem koncertu Prifarskih muzikantov, prav na praznik pa ob nastopu Kostelcev v starih oblačilih z županovo družino na čelu, udeležili so se ga tudi kostumirani predstavniki okoliških občin. Na koncu sprevoda se je vil 50-metrski vragac. Na prireditvenem prostoru so zaigrali Podstenci, zaplesali Banci, na harmoniki sta se trudila Matija&Matija, zapel je zbor iz Kočevja, najprisrčnejši, kot vedno, pa so bili otroci, oblečeni v starinska oblačila, ki so plesali, se vrteli in očitno uživali v nekoliko drugačni igri.
Sajam domačih in obrtnih izdelkov na stojnicah je bil pisan in privlačen, ravno prav velik in ne preveč kičast. Nekaj kmečkih bio pridelkov, domačih sladkih dobrot in obrtnih izdelkov je bolj kot denarnice pritegovalo oči, čeprav cene niso bile pretirane. Mene je zvabila bliže mojškra Nataša, domov sem šla z veliko praktično platneno nakupovalno torbo. Ki je še lepa za povrh.
Najprijetnejše presenečenje med nastopajočimi na stojnicah je bila OŠ Fara. Učenki Kristina in Nika sta profesionalno predstavili eno od akcij svojega turističnega krožka "od ovce do volne". Bravo!!!
Turistični podmladek je močno zasenčil predstavitev "odraslega" lokalnega turističnega društva, prav tako je šepala tudi  gostinska ponudba, ki je visok nivo dosegala samo s cenami.


Vragacove glave so smeje prenašale vročino.
Sprevod v starinskih oblačilih
Stojnica mojškre Nataše, katera bi se ji lahko uprla?
Še petelinova roža se skrije pred mano.
Lepa Anka kolo vodi.
Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

Ni komentarjev:

Objavite komentar

br
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...