21. avgust 2012

Okroglo ali špičasto

Nekatere besede imajo več pomenov, včasih so dvoumne. A okroglo skoraj vedno pomeni nekaj lepega. Imamo okrogle obletnice, na praznovanju sedimo za okroglo mizo, slavljenec dobi veliko okroglo torto, vsi smo luštno okrogli, itn. brez konca in kraja.
"Če bo okroglo, bo lopata, če bo špičasto, pa vile," je butalski kovač vajencu opisal svoje delo. Ne bodi no tako špičast, rečemo izbirčnežu, res imaš špičast nos. Ona ima pa špičast jezik, le zakaj je tako našpičena?
Okroglo je mehko, prijetno, špičasto ostro. Bode.
Danes je šla mimo naše hiše gospa v oprijeti beli bluzi in ozkem temnem krilu do kolen. Vse na njej je bilo okroglo. Lepo okroglo. Ženstveno. Obuta v visoke pete je hodila pokonci, samozavestno. Upravičeno. Prav dobro je zgledala. Šele potem sem ugotovila, da gre za znanko iz mojih mladih let, ki je nisem videla že strašno dolgo. Predaleč je bila, da bi jo poklicala. Če bi jo, bi ji iz srca izrekla priznanje za njen videz in še bolj za držo.
Zakaj smo ženske pristale na vsiljen stereotip, da okroglo, kadar gre za našo lastno podobo, ni lepo? Zakaj nosimo vrečasta oblačila, ki skrivajo obline in hodimo zgrbljene? Da bi postale nevidne?
Odprimo vendar oči. Svet je lep. Me tudi. Torej zravnajmo hrbet (če nas ravno ne daje išijas) in dvignimo glavo. Ni videti slabo, a ne?
Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

1 komentar:

br
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...