14. september 2012

Čušpajz

Čušpajz v kotličku, mmmm, kako diši!
Najraje imam recepte, kjer pri sestavinah piše ... "lahko uporabiš tudi kaj drugega". Tudi če to ne piše, se delam, da piše. Pogosto se namreč zgodi, da doma nimam vse, kar potrebujem. Torej uporabim ...  kaj drugega.
Čušpajz pa je ena od jedi, kjer seznam in količine sestavin niso zacementirane. Uporabiš lahko eno, dve ali tri različne vrste mesa (goveje, svinjsko, divjačina, perutnina, kunčevina, ...), zelenjavo pa tisto, ki prav zdaj raste na vrtu ali jo imaš v shrambi. Primerno je korenje, koleraba, stročji fižol, drobno narezano zelje ali ohrovt, krompir, grah ... Več o čušpajzu lahko prebereš v knjigi dr. Stanislava Renčelja  Od Turjaka do Kolpe.
Tule pa je recept:
Najprej na drobno narezani čebuli na ne prevročem olju popečeš koščke mesa, da malo porjavi. Zaliješ z jušno osnovo ali z vročo vodo in počasi dušiš. Dodajaš zelenjavo, najprej tisto, ki se kuha najdlje. Začiniš po svojem okusu: majaron, timijan, peteršilj, kumina, lovor, ... soliš in popraš. Če katere od naštetih začimbnic ne maraš, jo mirno spustiš. V jed lahko na koncu zakuhaš žličnike, ki jih narediš tako, da zmešaš jajce, sol in moko, nato pa gosto testo z žličko daješ v vrelo juho.
Na kmetiji Padovac v Selu pri Kostelu vsako leto konec avgusta zakurijo pod kotlički in tekmujejo, kdo bo skuhal najboljši čušpajz. Zame najboljšega na svetu skuha Padovčeva Ani.
Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

1 komentar:

  1. Meni pa je najboljši od moje mame, ko pridem lačen iz službe ;).

    OdgovoriIzbriši

br
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...