26. september 2012

Zelenjavca

Očiščeno in oprano zelenjavo narežemo na kose in zmeljemo v mesoreznici.
Takole pripravljeno zelenjavco marsikdo pozna pod imenom "domača vegeta". Meni tako poimenovanje ni simpatično, ker je vegeta nekaj industrijskega, zelenjavca pa je prav nasprotno - nekaj domačega.
Nekoč je najbolj zanesljivo zadišalo po jeseni, takrat ko sta "mama in ata pr hiš" naenkrat populila kopico vrtne zelenjave (korenje, peteršilj, zeleno, por, kolerabo), nakar se je zunaj pri vrtni pipi začela njena predelava. Čiščenje, pranje, mletje, soljenje, basanje v kozarčke. Zdaj je skoraj vse enako, le vrtna pipa se je premaknila za nekaj metrov, mama in ata pa sta drugi osebi. Madonca, kako čas beži.
Zmleta nasoljena zelenjava naj počaka en dan, predno jo nabašemo v kozarčke.
Za zelenjavco sva dobro očistila in temeljito oprala 3 kg korenja in po kg peteršilja, pora, zelene in kolerabe, tako da sva odstranila vse ostanke zemlje. Nato sva jo zmlela na mesoreznico in nasolila. Na kilogram zelenjave damo 20 dag soli, raje več kot manj, ker je sol konzervans. Mleto zelenjavo v čebru nekajkrat premešamo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo en dan, da se enakomerno presoli. Odcejeno tesno nabašemo v kozarčke in zapremo. Vode ne zavržemo, shranjena v hladilniku je uporabna še nekaj dni kot dodatek jedem. Le ne pozabimo, da je zelo slana!
Pozimi bo prišla zelo prav.
Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

1 komentar:

  1. Še vedno sta mama in ata pr hiš, samo da sta hiši zamenjali strani, hihi.

    OdgovoriIzbriši

br
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...