22. julij 2013

Robidova pita

Letos so naše robidnice zelo dobro obrodile. Pravzaprav robidnica, ker imamo samo eno. Lani je bilo robid bolj za vzorec, pa še tiste sem pobrala, ko še niso bile povsem zrele. Nisem vedela. Robidnica namreč še ni zrela, čeprav sadeži postanejo črni. Treba je počakati, da dozorijo do te mere, da se jagoda, takoj ko se je dotakneš, skotali v tvojo dlan. In to je bilo točno danes. Nabrala sem jih polno skodelico. Fant, so sladke! Kaj pa zdaj? Naredimo pito.
Za testo lahko umesimo krhko testo po pravilu 3:2:1 ( 30 dag moka : 20 dag maslo : 10 dag sladkor) in eno jajce, ga pustimo vsaj pol ure počivati v hladilniku in nato razvaljamo v pekaču. Če smo malo nestrpni (jaz), lahko vzamemo listnato testo, ga okroglo obrežemo in obložimo dobro namazan pekač.
Po testu razmažemo stopljeno črno čokolado. Če smo prave volje, lahko s čokolado najpej rišemo vzorce po testu, na koncu pa je treba čokolado vseeno razmazati po vsej površini.
Po čokoladi naložimo robidnice. Ko na polovici vidimo, da jih bo premalo za ves pekač, dodamo krog malin in nato še krog ribeza. Ali pa kakor nam paše. Mislim, da bom prihodnjič iz svetlo/temnega sadja narisala nek drug vzorec.
Sadje potresemo s sladkorjem (ne preveč), nato pa damo pito v ogreto pečico. Pečemo pol ure na 185 stopinj (upoštevamo lastnosti svojega pekača). Sama sem najprej 25 minut pekla samo pri vključenem spodnjem grelcu, nato pa za 3 minute vključila zgornji žar.
A če je bila pita dobra? Še ne vem. Jutri prideta predvidoma dve preskuševalki. Dopoldan ena iz predhodnje generacije, popoldan pa druga iz prihodnje generacije. Pa da vidimo, kakšna bo ocena!

Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

3 komentarji:

  1. Dobr zgleda. A je še kej ostalo?

    OdgovoriIzbriši
  2. Seveda. Čaka te. Prva preskuševalka (iz prejšnje generacije) je omenila, da je kiselkast. Kar tudi je.

    OdgovoriIzbriši
  3. uau, jaz pa občudujem mirno roko in zbranost pri zlaganju tehle mini sadežev :) Meni pri tej fazi vedno zmanjka koncentracije in potem robo kar pomečem malo naokoli.

    OdgovoriIzbriši

br
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...