17. maj 2022

Martina Franca, Alberobello, Polignano a mare

Seveda ni kriva nobena luna, pač pa slab internet, da ne morem naložiti slik, kot sem hotela. Pri tej hiši še marsikaj ne štima (kuhinjska posoda je komaj uporabna), čeprav ima po drugi strani tudi veliko prednosti, predvsem okolico, vrt pred hišo itd. In krasno oljko pred vrati, ob kateri sta zajtrk  ali večerni kozarec vina še enkrat boljša. Zjutraj so kmetje pobrali vse bale ovsa z bližnje njive, kar 16 so jih naložili na traktorsko prikolico. Obetal se je posebno lep dan.

Odpravila sva se proti mestu Martina Franca, ki naju je prijetno presenetilo. Staro mestno jedro z zlizanimi tlakovci je vedno luštno za pohajkovanje. Tokrat mi je za povrh v oči padel še priročen klobuk, najprej je prav prišel za fotkanje, za 10 evrov pa je ostal na moji glavi. Kar precej sva se zadržala v tem mestu, preden sva se odpravila proti Alberobello. Ves čas so naju ob poti spremljali truli, nekateri stari, drugi obnovljeni. Truli so podobni istrskim kažunom, le da jih v tej pokrajini kar mrgoli in večina jih je naseljenih, bodisi stalno ali za turistične namene. Ko sem fotkala enega od razpadajočih, je z druge strani pridrvel name razjarjen črn pes, srce mi je padlo v hlače, ušla sem v avto.

V mestu Alberobello so truli večinoma obnovljeni in pobarvani v belo, da se vse mesto kar blešči, še posebej v vročem opoldanskem soncu. Pred enim od njih je bil postavljen majhen trulček - pasja hišica - v njej pa keramičen ali kamnit psiček. Precej bolj mi je bil všeč od onega predtem. Kadar je hišici dodano cvetje, kar je zelo pogosto in spomladi posebej razkošno, se oči dodobra naužujejo kičaste lepote. Kot da bi prišel v deželo palčkov.

Pot sva nadaljevala proti morju in se ustavila v Polignano a mare, katerega prednost niso plaže, le eno manjšo z množico kopalcev sva opazila, obala je namreč strma in polna ostrih skal. Zato pa je nadvse privlačno staro mestno jedro, tudi turistov je bilo presenetljivo veliko. Cena kozarca vina na trgu je povpraševanju primerna (5evr).

Ko sva se vračala proti Mottoli, je začelo rahlo deževati, a kaže, da le prehodno. Nič se ni ohladilo. Zvečer je biloprav prijetno posedeti ob "naši" oljki.






























Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

Ni komentarjev:

Objavite komentar

br
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...