08. november 2013

Najpreprostejši recept za kruhRada pečem kruh. Še posebej takrat, ko se začne vlažen mraz hinavsko plaziti v hišo in ne veš, če naj zakuriš ali ne. S peko kruha ubiješ več muh na en mah. Mimogrede segreješ in z najlepšim vonjem odišaviš kuhinjo, potem pa se lahko crkljaš s točno takšnim kruhom, kot ga imaš najraje. V velikem loku se izogneš vsem konzervansom in drugim pomagalom, ki zagotavljajo svežino in privlačen videz. Dolgotrajna svežina ni potrebna, ker kruha prej zmanjka, privlačen videz kruha pa ustvariš po svoje.
Peka domačega kruha je eno najbolj preprostih kuharskih opravil, če slediš postopku, ki ga bom opisala v nadaljevanju. Potrebujemo moko, sol, vodo, suhi kvas, pekač s pokrovom, ki gre v pečico. In domišljijo.


Dobre pol kile moke stresem v skledo. Sama imam najraje polnozrnati pšenično in pirino moko, lahko pa vzamemo kakršnokoli, tudi navadno belo. Če hočemo, lahko uporabimo domišljijo in dodamo različna semena, oljke, koščke posušenega paradižnika, ocvirke, praženo čebulo, čemaž iz olja, ... Ali pa nič od naštetega. Tokrat sem dodala pest sončničnih semen. In slabe pol vrečke suhega kvasa.
Nato dolijem vodo in zmešam s kuhalnico, da dobim testo, priblžno tako gosto kot za žličnike. Nič ne mesim. Skledo pokrijem s krpo in grem spat, če je večer ali pa po opravkih, če se opravila lotim zjutraj.
Po več urah, lahko tudi po celem dnevu, postopek nadaljujem.

V pečico dam pekač s pokrovom. Imam izvrsten francoski glinen pekač, uporabna pa je tudi vsaka druga posoda s pokrovom, ki zdrži visoko temperaturo. Pečico prižgem na 240 stopinj.

Ko se pečica in posoda segrejeta, stresem vzhajano testo v vročo posodo, ki je nič ne namažem. Testa tudi ne oblikujem, ker se vse naredi samo, medtem ko v vroči posodi še naprej vzhaja in se napihuje. Posodo pokrijem s pokrovom in vrnem v pečico.
Kruh pečem pol ure pri 240 stopinjah, nato posodo odkrijem, pečico pa ugasnem. V odkriti posodi se kruh peče še četrt ure, da izpari večina vlage. Vsa pa ne, zato je treba kruh po peki dobro ohladiti na zraku, najbolje na rešetki. Nič ga ne pokrivamo s krpo.
Pečen kruh je zelo rahel, čeprav je narejen iz polnozrnate moke, njegova skorja je čvrsta. Takšnega imam najrajši. No, nisem edina, zato ga zdaj, ko to pišem, že ni več. Grem pa zmešat novega, mala malca.


 

Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

4 komentarji:

 1. Evo, samo zaradi tega recepta sem šla naročit lonec za v pečico :-) in komaj čakam, da sprobam - tudi sama uporabljam bolj tak preprost recept za kruh in je čisto fajn :-), zato kar verjamem, da bo tudi ta varianta super.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Zelo dobro se obnese tud steklena (jena) posoda, pa še vmes lahko pogledaš, kaj kruh "dela".

   Izbriši
 2. Ja, to je bila tudi moja prva misel, vendar je nimam več in tudi nič podobnega, zato bom zadevo vsekakor rabila (da še kaj drugega sprobam) :-) sem našla enega, ki res ni predrag, pa kar fajn so ga pohvalili na amaconu, da je dober za kruh :-)

  OdgovoriIzbriši
 3. I admit, I have a tremendous sex drive. My boyfriend lives forty miles away. Hey, i am looking for an online sexual partner ;) Click on my boobs if you are interested (. )( .)

  OdgovoriIzbriši

br
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...