20. september 2013

Kaprije, jeseni

Na morje grem rada spomladi, jeseni in pozimi. Razlog je precej egoističen: poleti ga moram deliti s turisti, v vseh drugih letnih časih je pa samo zame. Vsaj zdi se mi tako.
Jutri bo prvi jesenski dan, danes pa sva šla na morje, tako kot v starih časih. Od doma ob 4h zjutraj, da sva v Šibeniku lahko že navsezgodaj pila kavo. Ob pol devetih je bilo že prav prijetno toplo, medtem ko je bilo med potjo na Ličkem polju komaj 3 stopinje. Avto sva pustila v Šibeniku in se vkrcala na Lošinjanko za Kaprije, kamor sva prispeva v dobri uri. Pot je bila prijetna in je hitro minila med vijuganjem med majhnimi otočki, značilnimi za šibeniški arhipelag. 
Bolj malo potnikov nas je na Kaprijah izstopilo, trajekt pa je nadaljeval vožnjo na Žirje. Pričakal naju je fant, ki je prtljago z vozičkom odpeljal do apartmaja, ker na otoku ni prometa. No ja, razen kolesarskega in malo traktorskega.
Lastnik apartmaja Kristijan je zelo simpatičen mladi mož, ki govori tudi portugalsko. Resno se ukvarja s turizmom in je pri tem uspešen. Njegovi apartmaji so ves čas polni, medtem ko so se nekateri drugi današnji sogovorniki, ki sva jih srečevala po vasi, malo pritoževali, da je v posezoni težko dobiti goste, čeprav je v tem času najlepše. Na sprehodu po vasi nama je neka gospa, ki je ravno trla mandlje na obali, nasula polne pesti pravkar oluščenih. Prav zdaj dozorevajo, je rekla. Komaj že čakam kakšnega daljšega sprehoda po otoku, Kristijan naju je prijazno oskrbel z zemljevidi in opisi poti. 
Na kozarec vina sva šla po njegovem priporočilu v konobo Kod Kate, ki nama je mimogrede natresla nekaj receptov in majhnih kuharskih skrivnosti o pripravi rib. Brudeta ni bez pure, je rekla. Mislila je polento. To zakuha tudi v ribjo juho, pa ne preveč, da se še vedno zajema z žlico. Nekakšen brodet naredi tudi iz giricam podobnih ribic, doda še krompir, za zakisanje pa grozdne jagode. Potem ga je treba malo dlje kuhati, ker se v kislem krompir težje zmehča. Kata kuha samo domače jedi, kar pač ima na razpolago. V tem času največ navtikom, tudi med najinim obiskom so prišli na večerjo štirje Slovenci. Naročili so dve ribi.
Enkrat v prihodnjih dneh bova njeno kuho preskusila tudi v praksi, a jutri še ne, ker sva si iz šibeniške ribarnice prinesla ribe.
A ste videli kakšne sončne zahode imajo tukaj? Menda vsak večer ... Spodnje prve tri fotke pa so iz jutranjega Šibenika.

Šibenik

Jutro v Šibeniku


Kapre?

Trajekt Lošinjanka pristal na Kaprijah
Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

3 komentarji:

  1. Lepo ste pisala o Kaprijah. Mi se bomo verjetno to poletje za dva tedna preselili na kaprije k Antoniu. Imam občutek da bo nekaj posebnega. Lp Adam

    OdgovoriIzbriši
  2. Kaprije so zaklad, a tako kot vsi zakladi malo skrivnostne, je treba raziskovati z odprtim srcem. Prosim, pozdravite mi Kato!

    OdgovoriIzbriši

br
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...