14. marec 2013

Madeira, dežuje

Omenila sem že, da vremenska napoved tu nič ne velja. Ni tako kot doma, kjer vedno "zadanejo". Tukaj redko zadanejo. Ponoči je dež škrebljal po okenskih šipah, zjutraj pa so se še naprej delale velike luže, čeprav so napovedovali sonce. Kaj početi na Madeiri, kadar dežuje? Marsikaj. Midva se se odločila, da začneva s šopingom in najprej poiščeva trgovino Cristiana Ronalda (njegovo celo ime je Cristiano Ronaldo de Santo Aveiro), ki je rojen v Funchalu (predel St. Anton, kjer sva se enkrat že zgubila). Poznava nekaj njegovih privržencev. Trgovinica, ki je pravzaprav mali modni butik z njegovo blagovno znamko, je blizu tgovskega centra Forum v hotelskem naselju. Sva jo našla, čeprav je malo od rok, nekaj malenkosti tudi kupila. Ko gre ravno za Ronalda. Zatem sva še malo krožila po trgovinah. Kaj češ drugega, če zunaj dežuje. Opoldne sva v Funchalu našla luštno gostilnico, ki ima zadaj zelo lep močno ozelenjen pokriti vrt. Vzela sva si veliko časa za kosilo (menu dia od juhe do kave 9€). Danes so imeli caldo verde, da se mi je kar milo storilo. Spotoma sva se zapletla v pogovor s Francozoma pri sosednji mizi. Izkazalo se je, da imamo veliko stičnih točk. Navsezadnje smo si izmenjali naslove in se vzajemno povabili na obisk. Doma sta iz Pariza, okrožje Saint Germain.
Potem pa je bil že čas za obisk kakšnega muzeja. Odločila sva se za Story, kjer je za mlade in stare simpatično prikazana zgodovina Madeire. Vmes je tudi nekaj zabavnih igric, namenjenih najbrž šolski mladini, seveda sva se na vseh preizkusila. In zmagala. Saj prej tudi ne bi nehala. Eno urico sva porabila za kar zanimiv ogled.
Nato pa v "najin" lokal, po treh obiskih mu že lahko tako rečem. Nič posebnega ni, pravzaprav pravi "pajzl" na obali, a je prijetno vzdušje. Na tv je nogometna tekma, imajo tudi wifi. In dobro (tudi po zmerni ceni) belo vino. Gospodinja nama vsakih nekaj minut prinese krožniček lešnikov, da bova ja zadosti žejna. Ja ja, saj sva, pa prinesite še dojš kopaš vinjo branko, se faz favor. Zunaj itak vedno bolj dežuje.
p.s. : Fotke sledijo, ko prideva v hotel. Saj danes nimava kaj dosti za pokazati. Razen nekaj novih zabavnih vrat iz starega dela mesta.

Butik Cristiana Ronalda v Funchalu


Zgodovinske slike


Madeiro so leta 1419 odkrili portugalski pomorščaki Joao Goncalves Zarco, Tristao Vaz Teixeira inb Bartolomeu Perestrelo


To so bili za mornarje nevarni časi piratov


Danes lepa, nekoč tudi uporabna za dolge plovbe po svetu


Riše


Take klobuke so nekoč nosili Madeirčani


vrata 1


vrata 2


vrata 3
Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

Ni komentarjev:

Objavite komentar

br
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...