4. oktober 2012

Buče, bučke, bučkice

Jesensko sonce

Buče so uporabne na sto načinov. Tokrat mislim na tiste, ki rastejo na vrtu ali njivi. Ali pa  jih kupimo na tržnici. Letos so na našem vrtu bučke dobro obrodile, in čeprav je že jesen, še kar naprej cvetijo in zorijo. Malo bolj počasi, kar sploh ni slabo, ker jih lažje sproti porabimo. Poleti sem jih  le s težavo dohitevala, prehitro so iz bučk zrasle buče.
Danes sem iz dveh bučk, ki sem jih utrgala zjutraj, spekla slan bučkin štrudelj. Gre zelo preprosto.
Po testu natresemo bučke, skuto in kislo smetano
Potrebujemo: vlečeno testo, nekaj bučk (ali kos rumene buče), lonček kisle smetane, pol kile skute (najboljša je iz sirotke, je manj kisla), sol, malo masla.
Bučke sem grobo naribala in na maslu na hitro podušila, da so spustile vodo, ki se je kar sproti pokuhala. Mlačne sem potresla po testu, pokapljala s kislo smetano, potresla s skuto in malo posolila. Zvila sem štrukelj in ga na namaščenem pekaču pol ure pekla na 200 stopinj. Po vrhu sem pred peko namazala z maslom. Lahko namažete tudi z raztepenim jajcem (če ga imate, v našem hladilniku ni bilo nobenega) ali s kislo smetano.
Bučkin štrudelj

Štrudelj je najboljši mlačen, tekne pa tudi ohlajen. Na primer s skledo solate iz kitajskega zelja (recept sledi).

1 komentar: